Montbeliarde

Rasa Montbeliarde provine din Bos Taurus Frontosus si face parte din grupul de rase “baltate rosu cu alb” apartinand familiei Simmental si Fleckvieh fiind membra a Federatiei Internationale Simmental & Fleckvieh (WSFF) si a Federatiei Europene Simmental.

Istoria rasei este legata de inceputul secolului al 18-lea si anume de momentul in care mai multi fermieri din teritoriul actual al Elvetiei s-au stabilit in Franta in regiunea France Comté aducand cu ei si vacile pe care le detineau. In urma a unui proces metodic de selectie exemplare din aceasta populatie de vaci au inceput sa participe in diferite expozitii sub denumirea de Montbeliarde (dupa numele celui mai important oras al departamentului Doubts din regiunea France Comté).

Montbeliarde este o rasa mixta, fiind considerata cea mai perfectionata rasa pentru productia de lapte din cadrul familiei Simmental.

Vaca Monbeliard produce un lapte bogat in kaseina de tip B, care contribuie la cresterea randamentului si obtinerea branzeturilor si este in topul branzeturilor cu origine protejata (Comte Reblochon, Mont'Dor, etc.). De asemenea, rasa se situeaza in prin plan datorita calitatilor de productie si caractere functionale:

rezistenta la mamite;

fertilitate (procent mare de gestatie) plus 10 % fata de rasa Holstein la prima insamantare;

longevitate;

usurinta de fatare;

ritm bun de crestere a tineretului mascul supus ingrasarii

 

Toate aceste insusiri fac din Montbeliard o rasa eficienta si usor de crescut. Raspunde bine cresterii in zona montana (pasunat - vara, fan – iarna). Totodata rasa se caracterizeaza prin ugere apropiate de perfectiune, bine extinse (anterior si posterior) cu prindere inalta si larga; ligamentul suspensor al ugerului este bine marcat, are un planseu orizontal, situat deasupra jaretului, iar mameloanele de marime mijlocie, sunt situate in mijlocul sferturilor si usor orientate spre exterior.

Se cresc bine in ferme cu sistem de stabulatie libera, cu boxe colective cu asternut permanent de paie si un perete deschis.  Calitatea animalelor prezentate constituie o garantie ca aceasta rasa va ajunge sa produca si in Romania si ca va sta la baza ameliorarii, prin incrucisari de infuzie, a rasei Baltata romaneasca.

Rasa Charolaise este o rasa de carne, cea mai cunoscuta si cea mai raspandita in Franta si in Europa. Pentru a avea mai mute detalii privind cresterea raselor de carne, in general, si asupra rasei charolaise, in particular, accesati linkul corespunzator.

Principalul avantaj al rasei Charolais consta in marea sa variabilitate genetica, ce prezinta numeroase calitati. Gratie acestei variabilitati genetice, orice crescator de animale poate alege tipul de animal pe care il doreste in functie de tipul de productie pe care il are in vedere, si in functie de :

La animalele din rasa Charolais se intalneste cea mai buna valorificare a furajelor, in special a celor grosiere. De fapt, capacitatea lor de ingestie, superioara celei a altor rase, si metabolismul lor performant permite o buna valorificare a furajelor grosiere (paie, iarba de pe pasune, fan), care sunt de altfel cele mai economice.

Fiind de o docilitate fara pereche, ii permite crescatorului de animale o munca usoara si o manipulare sigura.

Fatarea este usoara in proportie de 91%. In ultimii ani, procentul s-a ameliorat considerabil printr-o selectie intensiva si, indeosebi, prin folosirea rationala a tipurilor diferite de animale. Datorita bunelor calitati materne ale rasei (instinctul matern, valoarea laptelui), viteii cresc usor, grei si cu o conformatie buna.

Rasa Charolais este folosita in special in incrucisarea de absorbtie sau industriala, deoarece transmite calitatile urmasilor: o crestere mai mare de 10 % a produsilor, nevoi energetice reduse, carne de calitate etc. Acest fenomen se numeste heterozis.

In final, carnea rasei Charolais are calitati organoleptice renumite la nivel mondial, este dietetica, nu are surplus de grasime (doar 10% in comparatie cu 15 - 30% la alte rase bovine). Are carnea cea mai cunoscuta si mai apreciata in Franta.

Charolais

Limousin

Angus

Rasa Limousin este originara din Franta si s-a format de-a lungul a mai multor secole in zona centrala si central vestica in jurul orasului Limoges in regiunea Limousin.

Fiind o rasa de carne rustica are fatarea usoara, iar probleme la fatare pot sa apara in proportie mai mica de 6%.Viteii la nastere nu sunt mari. Vacile fata de obicei singure in natura si ingrijesc foarte bine viteii. Taurasii la 16 luni la taiere dau carcase de 380 kg, randamentul carne din carcasa este de 75%, iar carcasa este foarte bine imbracata in muschi.

Rasa este de format mare cu o inaltime la greban cuprinsa intre 1,35-1,5 m, capul scurt, pieptul adanc, schelet fin, greutatea vacilor intre 650-950 kg si a taurilor 1.100-1.350 kg, membrele puternice, coarne indreptate in fata, culoarea robei acaju (mahon), in jurul nasului un inel deschis, vacile sunt longevive (media 9-10 ani). Cartea de origine (herd - book) a rasei dateaza din 1886.

In momentul de fata rasa Limousin este raspandita pe toate continentele in 64 de tari (poate Romania va fi a 65-a). Este crescuta in rasa curata sau se practica diferite hibridari.

Septelul Francez are din aceasta rasa 1,5 milioane de capete din care 800.000 de vaci din care peste 100.000 sunt in control.

 In general, taurinele din rase de carne vor deveni o noua alternativa mai repede sau mai tarziu, dar rasa de carne Limousin, in special, devine o alternativa foarte plauzibila crescuta in rasa curata pentru ca:

• este o rasa moderna care se adapteaza la orice conditii;

• nu sunt probleme la fatare, viteii sunt vigurosi;

• vacile au o fecunditate si fertilitate foarte buna;

• longevitatea remarcabila a animalelor;

• animale se pot creste in turme impreuna cu tauri;

• valorifica foarte bine orice tip de pasune la orice altitudine vara, iarna fibroase si grosiere;

• sunt animale rustice dar foarte docile;

• nu au nevoie de grajduri special amenajate, ajunge un grajd tip “saivan” cu trei pereti si padoc, asternut permanent;

• productivitatea tehnica si economica excelenta;

• vacile nu se mulg, vitelul suge 8-10 luni;

• randament la taiere foarte bun;

• procentul de seu din carcasa este redus la maxim.

Aberdeen Angus este o rasa foarte veche, originara din comitatul Aberdeen, situat in nord-estul Scotiei. La inceputuri, rasa avea roba de mai multe culori, insa pe parcursul anilor a fost supusa selectiei pentru culoare neagra. Recent au fost acceptate in registrele genealogice si animale de culoare rosie.

Coarnele sunt absente. Sunt animale cu talie joasa, insa cu greutati mari. Capul este mic, scurt si larg, membre scurte si musculoase, cu osatura fina, trunchi foarte lung, cu toracele amplu si profund. Pielea este moale si elastica.

Talia medie a vacilor este cuprinsa intre 1,10 si 1,25 m, iar taurii au talia de circa 1,35 m. Greutatea medie a vacilor este de 550 - 650 kg, iar a taurilor de 900 - 1.000 kg.

Calitatea carcasei si a carnii

Carnea Angus, in topul alegerilor facute de consumatori este o carne marmorata si perselata de calitate superioara. Randamentul de abatorizare este de peste 60%, iar la tineretul foarte bine ingrasat intre 67 – 72%, cu raportul de carne – oase mai mare de 5:1. Angus afiseaza calitatile ale carcasei superioare, cu un procent ridicat de carne macra, grasime si oase. Sferturile posterioare bine dezvoltate produc carne de calitate foarte buna – marmorata, acoperita moderat cu grasime, care da savoare si suculenta carnii atunci cand este gatita. Tesuturile fine obtinute din marmorarea musculara, asigura suculenta si aroma atunci cand sunt gatite. Este vorba despre acele caracteristici care fac din carnea de Angus sa fie prima alegere a bucatarilor din restaurante si gastronomia din intreaga lume.

 

Eficacitate

Rasa Angus are capacitatea de finisare doar prin intermediul pasunatului fara a necesita nutreturi concentrate, producand mai multa carne din pasune decat oricare alta rasa conventionala. Aceasta rasa produce mai putine daune pasunii decat oricare alta rasa.

 

Aspectul exterior

Rasa Angus are o conformatie proportionat dezvoltata pentru fiecare nivel de varsta, cu o distributie a greutatii echilibrata pe toate cele patru picioare cu lungimi, largimi si adancimi adecvate;

Coarnele lipsesc cu desavarsire fiind o caracteristica a rasei;

Capul este mic, expresiv, lipsit de coarne, iar gatul este scurt si adanc;

Aspectul exterior general este specific tipului morfologic de carne, armonios, cu insusiri pentru productia de carne impresionante;

Constitutie fina-robusta;

Linia superioara a trunchiului este dreapta si orizontala;

Pieptul larg si proeminent, toracele adanc, crupa patrata si fesa convexa, mult coborata;

Trunchi voluminos si cilindric, lung, foarte larg si adanc;

Extremitatile reduse cu osatura fina si cu aplomburi largi, cu membre scurte, solide;

Taurii adulti au o greutate cuprinsa intre 1000 si 1300 kg;

Vacile adulte au o greutate de 550-700 kg;

 

Prezinta cel mai bun echilibru

Fara nici o indoiala rasa Angus prezinta cele mai bune caractere. Cu trasaturi de fatare usoara, maturitate timpurie, fertilitate mare, temperament linistit, rata de crestere optima si eficienta, producerea de carcase de calitate, si capacitatea de maturizare sexuala rapida(precocitate), nu este de mirare ca rasa Angus, este rasa cea mai cautata atat pentru genetica cat si pentru turmele comerciale .

 

 

BOVINE

- Dutch Trading International SRL comercializeaza -

BOVINE REPRODUCTIVE

Bovine pentru reproductie apartinand raselor Angus, Blue Belge, Charolaise, Limousine si Simental sau metisii acestora.
Achizitia se face la ferma din loc. Mizil, Jud. Prahova, la unul dintre centrele noastre de colectare sau prin intermediul achizitorilor nostri.


BOVINE INGRASARE

Tineret bovin apartinand raselor Angus, Blue Belge, Charolaise, Limousine si Simental sau metisii acestora.
Achizitia se face la ferma din loc. Mizil, Jud. Prahova, la unul dintre centrele noastre de colectare sau prin intermediul achizitorilor nostri.


BOVINE TAIERE

Bovine pentru taiere apartinand raselor Angus, Blue Belge, Charolaise, Limousine si Simental sau metisii acestora.
Achizitia se face la ferma din loc. Mizil, Jud. Prahova, la unul dintre centrele noastre de colectare sau prin intermediul achizitorilor nostri.

 

CONTACT

va contactam noi

Se trimite...

A intervenit o eroare la formularul de contact.
Vă rugam sa folosiți datele de contact.

Solicitarea dvs. a fost trimisa cu succes!

Dutch Trading International SRL

CUI RO24304422

J29/2218/2008

 

Str. Abatorului nr.1, oras Mizil, jud. Prahova

Cod Postal: 105800 - România

 

 

+4 0244.250.278

+4 0732.161.571

fax: +4 0244.250.279

 

info@dutchtrading.ro

info@ccbovine.ro